ŽIVOT NA DAR

ŽIVOT NA DAR
Izložba "Život na dar"

Povodom Nacionalnog dana donora, Udruženje “Zajedno za novi život” je organizovalo izložbu fotografija i video-materijala koja je otvorena 06.06.2022. simbolično u pet do dvanaest (11:55), u galeriji hola zgrade Radio Televizije Srbije u Beogradu, u Takovskoj ulici. Ovom izložbom želeli smo da skrenemo pažnju javnosti na one koji čekaju transplantaciju organa, a šansa da ga dobiju u prethodne dve godine je bila minimalna, kako zbog pandemije Korona virusa, tako i zbog veoma malog broja donora organa, prevashodo kadaveričnih donacija.

Fotografije su nastale u aprilu i maju mesecu 2022.godine, a fotografisani su i snimani pacijenti koji su na listama čekanja za transplantaciju organa ili su na dijalizi, kao i pacijenti koji su transplantirani. U video-materijalu učestvuju, osim pacijenata i naši najeminentiji
lekari iz timova za transplantaciju organa sa UKCS.

Ova postavka “priča priču” o tome koliko je teško čekati organ u Srbiji, koja je na dnu Evropske lestvice po
broju donora na million stanovnika i kakav je značaja imala transplantacija organa na pacijente koji su je, na sreću, dočekali. U pitanju su fotografije u punom koloru, visokog intenziteta kroz koje smo želeli da prikažemo pacijente u bolničkoj postelji, prilikom invazivnih pregleda, teških terapija i na hemodijalizi. U isto vreme izložene su fotografije pacijenata pre i posle transplantacije i one pripadaju njihovoj privatnoj arhivi, nisu visokog kvaliteta, ali na realističan način prikazuju šta znači transplantacija u fizičkom smislu za svakog od njih.

Ova izložba omogućuje transplantiranim pacijentima i pacijentima koji su na listama čekanja za transplantaciju organa da svoje životne borbe koje vode ili su iz njih izašli kao pobednici prikažu kroz fotografiju ili video materijal.

-Na izložbi su govorili:

– predsednik udruženja Todić Mladen,

– Ana Stamenković, novinarka informativnog programa RTS-a
– dr Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja RS,

a istu je zvanično otvorio prof dr Svetozar Putnik, kardiohirurg, direktor Klinike za kardiohirurgiju UKCS i član tima za
transplantaciju srca.

Zbog velikog interesovanja, u dogovoru sa čelnim ljudima RTS-a, dogovoreno je da izložba bude produžena i da traje do 17.06.2022. Samo prvog dana, izložbu je videlo više od 200 ljudi.

Ovo je za sve nas jedan veliki korak u napred jer smo dotakli srca i probudili uspavanu svest nacije, medija, i društva generalno na temu važnosti donorstva i transplantacije.

Ako niste bili u prilici da pogledate izložbu “Život na dar”, možete pogledati delove iste na našoj web stranici i time ne činite samo veću posećenost ove izložbe već i dajete podršku svim ovim divnim ljudima koji su njeni glavni akteri i čije životne priče zaslužuju apsolutnu pažnju.

Izložba “Život na dar”, posle letnje pauze, nastviće da živi kroz postavke i u drugim gradovima Srbije, o čemu ćemo sve zainteresovane blagovremeno obaveštavati kako na našem sajtu, tako i putem naših društvenih platformi.

U nastvku možete pogledati kako je ova izložba bila propraćena kroz medije:

https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/4837116/zivot-na-dar.html

https://www.danas.rs/vesti/drustvo/sansa-da-se-dobije-organ-svedena-na-minimum-zbog-korone/

https://www.telegraf.rs/vesti/srbija/3509376-organizovana-jedinstvena-izlozba-prikazani-pacijenti-pre-i-posle-transplantacije-organa

https://informer.rs/vesti/drustvo/709884/danas-obelezava-nacionalni-dan-donora

https://www.rts.rs/page/tv/sr/story/20/rts-1/4841679/.html

Ostanite na našoj stranici i u nastavku pogledajte deo postavke izložbe “Život na dar”.

zajednozanovizivot.com tim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *